Krmení papoušků ovocem

06.06.2012 22:01

Správné krmivo je jeden z nejvýznamnějších činitelů, které ovlivňují zdraví, vzhled aživotnost papouška. Jídlo dále papouškům slouží i jako zábava. Strava by měla být hlavně pestrá a hodnotná a podstatnou část jídelníčku by mělo tvořit právě ovoce.

 Každodenním přísunem ovoce a zeleniny přispíváte ke zdraví svého papouška, přecházíte

jeho obezitě a přispíváte k optimálnímu stavu peří. Veškeré ovoce podáváme bez pecky –

pokud by totiž papoušci strávili i jádro, mohly by je potkat trávicí potíže.

 

Vhodné ovoce pro papoušky

 

Ananas – obsahuje sacharidy, vlákninu, bílkoviny, tuky, vitamin A, B1, B2, niacin,vitamin C, minerální látky (vápník, železo, fosfor, draslík). Odvodňuje, vhodný při střevních poruchách. Nevýhodou je, že může poleptat kůži v okolí zobáku.

 

Meruňky – obsahují vitaminy A, B, C a řadu minerálních látek. Optimalizují trávení,zlepšují zrak.

 

Jablka – obsahují vitamin C, B, antioxidanty a vlákninu. Povzbuzují nervovou soustavu, pročišťují organismus, posilují srdce, krevní oběh a imunitu. Nebezpečí představují jadérka, z nichž se uvolňuje kyanid.

 

Banány – obsahují vitaminy B, C, E a minerální látky (draslík, hořčík, fosfor). Mají blahodárný vliv na trávení a zažívání.

 

Citrusy (mandarinky, pomeranče, pomelo) – především zdroj vitaminu C. ovoce nepodáváme s kůrou – může totiž obsahovat toxické látky

 

Hrušky – zdroj kyseliny listové, draslíku, zinku, vlákniny. Pročišťují střeva, jsou rychlým zdrojem energie

 

Ostružiny – obsahují vitamin A, draslík, hořčík, železo. Mají protizánětlivé účinky,jsou antioxidantem, upravují střevní mikroflóru. Nebezpečí v podobě toxických látek mohou představovat staré nebo opadané ostružiny

 

Rybíz – významný zdroj vitaminu C, dále obsahuje jod, bor, antioxidanty a vitamin E.Léčí problémy s ledvinami a pohybovým ústrojím

 

Třešně, višně – zdroj draslíku, důležitého pro funkci srdce a také vitaminu A. Mají protizánětlivé účinky, lehce projímají a povzbuzují organismus

 

Oloupané kiwi – posiluje srdce, stimuluje svalstvo, zklidňuje nervovou soustavu,pozitivní vliv na zrak

 

Oloupané mango – předchází nemocem z nachlazení, uklidňuje nervovou soustavu,pomáhá při únavě zraku

 

Broskve, nektarinky – zdroj karotenů

 

Melouny – zdroj kyseliny listové, jablečné, citronové, minerálních látek (železo,vápník), vody, cukru v podobě fruktózy, vitaminů C, A, B (B1, B2), antioxidantů,karotenoidů (lykopen a tripeptid). Výhody: nízký počet kalorií, močopudnost (vhodnépro ledvinové potíže), stimulace krevního oběhu, posílení střevní stěny, lehceprojímavý účinek

 

Hrozny – zdroj vitaminů B, C, E a K. Odvádí z těla jedovaté látky, čistí ledviny,působí proti volným radikálům

 

Plody rakytníku, papája, čerstvé datle, čerstvé fíky, maliny, jahody

 

Nevhodné ovoce:

Vyloženě jedovaté je pro papoušky jenom avokádo (někdy řazeno pod ovoce, někdypod zeleninu). Toxické jsou listy i plody. Příznaky otravy: neudrží se na bidle, odmítá jíst, přebírá a trhá si peří, otoky na hrudi až uhynutí. Jedovaté jsou i jádra z pecek broskví.

 

Nedoporučuje se: citron, grapefruit, švestky, rebarbora

 

Sušené ovoce – ano či ne?

Kromě čerstvého ovoce se papouškům může podávat i sušené ovoce, protože je cenným zdrojem důležitých živin. Platí však, že musí být zásadně nesiřené!