Krmení papoušků ovocem
Správné krmivo je jeden z nejvýznamnějších činitelů, které ovlivňují zdraví, vzhled aživotnost papouška. Jídlo dále papouškům slouží i jako zábava. Strava by měla být hlavně pestrá a hodnotná a podstatnou část jídelníčku by mělo tvořit právě ovoce.
Každodenním přísunem ovoce a zeleniny přispíváte ke zdraví svého papouška, přecházíte
jeho obezitě a přispíváte k optimálnímu stavu peří. Veškeré ovoce podáváme bez pecky –
pokud by totiž papoušci strávili i jádro, mohly by je potkat trávicí potíže.
Vhodné ovoce pro papoušky
Ananas – obsahuje sacharidy, vlákninu, bílkoviny, tuky, vitamin A, B1, B2, niacin,vitamin C, minerální látky (vápník, železo, fosfor, draslík). Odvodňuje, vhodný při střevních poruchách. Nevýhodou je, že může poleptat kůži v okolí zobáku.
Meruňky – obsahují vitaminy A, B, C a řadu minerálních látek. Optimalizují trávení,zlepšují zrak.
Jablka – obsahují vitamin C, B, antioxidanty a vlákninu. Povzbuzují nervovou soustavu, pročišťují organismus, posilují srdce, krevní oběh a imunitu. Nebezpečí představují jadérka, z nichž se uvolňuje kyanid.
Banány – obsahují vitaminy B, C, E a minerální látky (draslík, hořčík, fosfor). Mají blahodárný vliv na trávení a zažívání.
Citrusy (mandarinky, pomeranče, pomelo) – především zdroj vitaminu C. ovoce nepodáváme s kůrou – může totiž obsahovat toxické látky
Hrušky – zdroj kyseliny listové, draslíku, zinku, vlákniny. Pročišťují střeva, jsou rychlým zdrojem energie
Ostružiny – obsahují vitamin A, draslík, hořčík, železo. Mají protizánětlivé účinky,jsou antioxidantem, upravují střevní mikroflóru. Nebezpečí v podobě toxických látek mohou představovat staré nebo opadané ostružiny
Rybíz – významný zdroj vitaminu C, dále obsahuje jod, bor, antioxidanty a vitamin E.Léčí problémy s ledvinami a pohybovým ústrojím
Třešně, višně – zdroj draslíku, důležitého pro funkci srdce a také vitaminu A. Mají protizánětlivé účinky, lehce projímají a povzbuzují organismus
Oloupané kiwi – posiluje srdce, stimuluje svalstvo, zklidňuje nervovou soustavu,pozitivní vliv na zrak
Oloupané mango – předchází nemocem z nachlazení, uklidňuje nervovou soustavu,pomáhá při únavě zraku
Broskve, nektarinky – zdroj karotenů
Melouny – zdroj kyseliny listové, jablečné, citronové, minerálních látek (železo,vápník), vody, cukru v podobě fruktózy, vitaminů C, A, B (B1, B2), antioxidantů,karotenoidů (lykopen a tripeptid). Výhody: nízký počet kalorií, močopudnost (vhodnépro ledvinové potíže), stimulace krevního oběhu, posílení střevní stěny, lehceprojímavý účinek
Hrozny – zdroj vitaminů B, C, E a K. Odvádí z těla jedovaté látky, čistí ledviny,působí proti volným radikálům
Plody rakytníku, papája, čerstvé datle, čerstvé fíky, maliny, jahody
Nevhodné ovoce:
Vyloženě jedovaté je pro papoušky jenom avokádo (někdy řazeno pod ovoce, někdypod zeleninu). Toxické jsou listy i plody. Příznaky otravy: neudrží se na bidle, odmítá jíst, přebírá a trhá si peří, otoky na hrudi až uhynutí. Jedovaté jsou i jádra z pecek broskví.
Nedoporučuje se: citron, grapefruit, švestky, rebarbora
Sušené ovoce – ano či ne?
Kromě čerstvého ovoce se papouškům může podávat i sušené ovoce, protože je cenným zdrojem důležitých živin. Platí však, že musí být zásadně nesiřené!