Seznamte se : žako, papoušek šedý

29.01.2012 15:24

Z jednoho rozhovoru -

 

Co vás fascinuje na papoušcích a jaké druhy nyní chováte?

 Chovu papoušků se věnuji od roku 1968. Mými prvními chovanci byly andulky. Vždy mě zajímala příroda, pozoroval jsem ptáky a také některé z těch, kteří u nás žijí, jsem choval doma. Protože jsem choval i holuby, jezdil jsem po výstavách. Na jedné výstavě jsem uviděl několik kusů andulek. Od té chvíle jsem je chtěl mít, což se mi po nějakém čase podařilo. Pak se můj chov rozrůstal o další ptáky: zebřičky, chůvičky, kanáry, korely, agapornise atd. Později jsem se zaměřil na papoušky, které chovám dodnes. V mých voliérách najdete v současnosti hlavně papoušky z Jižní Ameriky – amazoňany modročelé, kubánské, pomoučené, vínorodé, žlutohlavé, dále ratingy červenolící a papoušky šedé – žaky. Rekonstrukcí starých voliér si připravuji ubikace pro papoušky rodu ara, které se chystám také chovat.

 

zako072006_aron2.jpg

Co považujete za svůj největší chovatelský úspěch?

 Za svůj největší chovatelský úspěch považuji odchov papoušků – amazoňanů pomoučených severních (Amazona farinosa farinosa) v roce 2006. Myslím si, že to byl první přirozený odchov v České republice.

Jaký druh papoušků doporučujete těm, kteří s nimi žádné zkušenosti nemají?

 Každému začátečníkovi bych doporučil papoušky běžně dostupné, a to jak chovatelsky, tak i finančně. Jedná se zejména o andulky, korely, agapornise a další papoušky Austrálie. Je třeba získat praktické zkušenosti s chovem těchto méně náročných papoušků. A když se stane, že něco uhyne, není to taková tragédie jako u vzácnějších papoušků. Pokud někteří začnou u papoušků náročnějších, může se stát, že případný neúspěch je potom odradí a oni ztratí zájem o další chov.

Pokud si někdo pořídí papouška šedého, kolik času by se mu měl věnovat a jak má postupovat při jeho ochočení?

 Pokud si někdo pořídí papouška šedého na ochočení, měl by si uvědomit, že je to živý tvor a potřebuje každodenní péči. Rozhodně je nutné se mu věnovat a neomezovat to pouze na nakrmení. Papoušek se musí naučit zvykat si na pobyt v jiném prostředí, než byl zvyklý, na jiné lidi, na jiné zacházení. Dle mého názoru jsou 1-2 hodiny denně minimální. Rozhodně však každému doporučuji, aby si koupi takového ptáka řádně rozmyslel, prostudoval si alespoň nějakou literaturu o chovu, a co považuji za nejdůležitější, kupujte na ochočení pouze ptáky mladé od přímých chovatelů (ne od překupníků) a prohlédněte si, kde papouška kupujete, vše potřebné od krmení až po prostředí, v jakém byl zvyklý žít.

Jaké očkování bychom měli papoušku šedému zajistit? A je u nich nutné odčervení?

 Očkování se u těchto papoušků neprovádí – myšleno nějaké preventivní. Je vhodnější asi dvakrát do roka nechat ptáka vyšetřit u veterináře, ale není to nutné. Je to spíše preventivní. Odčervení u těchto ptáků je čas od času nutné, ale je lepší nechat vyšetřit u veterináře trus ptáka, a pokud je to nutné, pak ptáka odčervit. Nedoporučuji zbytečné odčervování, když to není nutné.

Doporučujete chovat více papoušků šedých? Nežárlí na sebe?

 Tady je nutno si říci, zda chci mít ochočeného papouška, nebo se chci pokusit o jeho chov a odchov. Pokud chci ptáka pro svoje potěšení a chci ho co nejlépe ochočit, pak je určitě lepší mít jenom jednoho. Pro chov a odchov je lépe jich mít více a nechat je, aby si vybrali sami partnera.

 

1286961705_128235240_1-obrazky--prodam-mlade-papouska-zaka-1286961705.jpg

A jak se papoušci šedí snáší např. se psy nebo kočkami?

 Je to velice individuální. Rozhodně je nutné, aby si na sebe zvykali odmalička. Může to fungovat, ale také nemusí. Já osobně bych je nikdy nenechal pohromadě bez dozoru. Kočka či pes nejsou zrovna velcí přátelé ptáků.

 

1140383107_fredy_zako.jpg

dankova3.jpg

Jak pečovat o hygienu papoušků šedých?

 Ať už chováme papouška samostatně v kleci, nebo více ptáků ve voliéře, je v první řadě nutné myslet na jejich hygienu. Je třeba klece i voliéry pravidelně čistit, a to alespoň jednou týdně.  Jejich trus, pokud se včas neodstraňuje, zapáchá hlavně v teplejším období. Zrovna tak zbytky zrní a ovoce, které pták vyhodí z krmítka. Navíc se v těchto zbytcích trusu a krmení můžou vyskytovat různé zdroje nákazy. Občas je nutné klece či voliéry umýt za použití nějakého desinfekčního prostředku. Ten musí být neškodný pro zdraví ptáka.

Co mají majitelé papoušků šedých dělat, když má jejich miláček dlouhé drápy?

 Drápy je třeba čas od času přiměřeně zkrátit – nejlépe se hodí nějaké kleště na úpravu drápů určené třeba i pro psy. Ptákům je třeba poskytovat často čerstvá bidla. Ptáci si o ně brousí drápky a také zobák. V zooprodejnách lze zakoupit speciální bidla, o která si papoušek drápky obrušuje. Nemám s tím však žádné zkušenosti. Vzhledem k tomu, že zkracováním drápků je možno střihnout a porušit živou tkáň, která je v drápkách, doporučil bych navštívit některého zkušeného chovatele nebo raději veterináře.

Existují nějaké vitaminové doplňky pro tyto papoušky?

 Na našem trhu je k sehnání mnoho druhů různých vitaminových doplňků a preparátů. Já se držím zásady, že se nemá nic přehánět, a proto podávám celoročně - a to již několik let - tekutý přípravek PROMOTOR – dávám ho dvakrát týdně v množství 2 ml na 1 litr vody.  Jsou chovatelé, kteří nedávají vůbec žádné vitaminy a mají úspěchy v chovu. Nutné je naučit přijímat papouška co nejrozmanitější potravu, a to jak zrní, ovoce, zeleninu, tak i různé zelené krmení.

Který druh papouška lze nejsnadněji naučit mluvit? A za jak dlouho se mohou chovatelé dočkat prvního slova? A lze naučit mluvit papouška šedého?

 Papoušek šedý – žako je jeden z nejnadanějších papoušků vůbec. Kdy papoušek začne mluvit, záleží na mnoha okolnostech. Stane se, že papoušek, který je umělé dokrmován, začíná mluvit již u chovatele dříve, než je dáván pryč. Stane se také, že papoušek  nemluví ani po půl roce. Je to skutečně velice individuální, nejde to říci přesně. Některé dítě začne mluvit dříve, jiné později. Také nezáleží na tom, zda se jedná o samičku či samečka. Myslím, že nejvíce záleží na tom, jak se mu věnujete a kolik času mu „obětujete".

 

imagesr.jpg

Zobáky papoušků šedých jsou velice silné, nemohou např. dětem ublížit?

 Rozhodně bych nedoporučoval strkat prst do klece s neochočeným papouškem. Jeho štípnutí je velice bolestivé a dlouho se hojí. Všeobecně je nutno dávat si pozor při chytání ptáka. U ochočených papoušků je to snadnější, ale přesto je třeba být opatrný. Ne vždy má papoušek na nás náladu.

 Jak lze papouška obecně odnaučit agresivnímu chování? Nebo jste se ještě nesetkal s agresivnějším jedincem?

 Lepší je agresivnímu chování předcházet než je potom odnaučovat. Někdy je už pozdě a nedá se s tím nic dělat. U papouška je nutné si získat jeho důvěru a chovat se k němu  bez toho, abychom ho nějak vyprovokovali. Neděláme rychlé pohyby, nekřičíme, ptáky zbytečně také bezdůvodně nechytáme. Já osobně ochočené ptáky nechovám, a proto s tím nemám mnoho zkušeností. U ptáků, které chovám, nastává agresivita při hnízdění. Ptáci se bojí o hnízdo, a proto někdy více křičí a můžou chovatele i napadnout. 

 Jaká onemocnění hrozí papouškům šedým nejčastěji?

 Papoušek šedý je velice inteligentní pták, je však citlivý na jakékoliv změny ve svém okolí, a proto v něm těžko přijímá novinky. Co se týká nemocí, jedná se o klasické nemoci jako u všech papoušků.  Patří sem např. nedostatek vitaminu A, málo vápníku, takzvaná nemoc PBFD, což je virové onemocnění, které se dá nejlépe diagnostikovat z kapky krve. Dále to může být dilatace žláznatého žaludku, ornitóza, psitakóza, různí vnější či vnitřní paraziti, škubání peří... Je vhodné, jak jsem již uvedl, navštívit veterináře a papouška nechat vyšetřit. Laik většinou nepozná, o co se jedná, a potom už může být na záchranu ptáka pozdě. Mnohým onemocněním se lze vyhnout správnou a různorodou výživou a také hygienou.