UMĚLÝ ODCHOV MLÁĎAT PAPOUŠKŮ V. díl Podávání směsi pro ruční odchov a vhodná podestýlka

29.01.2012 16:05

PODÁVÁNÍ SMĚSI PRO RUČNÍ ODCHOV

Prvních 24 hodin po nalíhnutí

0 až 24 hodin po nalíhnutí podáváme po kapkách fyziologický roztok o teplotě 37 °C, dokud mládě nestráví žloutkový váček.

Od 24 hodin po nalíhnutí do 4. dne věku

Do 24 hodin po nalíhnutí mládě stráví žloutkový váček a musíme být připraveni na první krmení. Pro aplikaci krmného roztoku je ideální malá injekční stříkačka (bez jehly) o obsahu 1 až 2 ml, podle velikosti mláděte. Jako první krmnou směs si připravíme fyziologický roztok, do kterého přidáme jen špetku směsi pro ruční odchov. S každým dalším krmením směs o něco více zahušťujeme. Pokud nemáme zkušenosti, řídíme se podle návodu na směsi.

Nalíhlé mládě ary ararauny

Krmíme po 2 hodinách, tzn. 12× denně. Po 2 hodinách by volátko už mělo být prázdné, vytrávené. Krmit v tomto intervalu se musí samozřejmě i v noci. Kaši další dny s každým
krmením pozvolna zahušťujeme.

Krmení 3denního ary ararauna5. den věku do otevření očí

Od pátého dne po narození by měla být mláděti podávána kaše standardní hustoty a mládě by ji mělo dobře trávit. Frekvenci krmení upravíme podle doby, za jakou papoušek vytráví. Krmíme přibližně po 3 až 4 hodinách (6−8× denně, i v noci).

Od věku, kdy papoušek vidí, až do opeření křídel

V době, kdy se papouškovi začínají otevírat oči, začínáme krmit po 4 až 5 hodinách, tzn.
5−6× denně. V tomto věku už papoušek vydrží bez nočního krmení. Noční přestávka v krmení se využívá k úplnému vyprázdnění volete. V období začátku růstu peří papoušek potřebuje mnohem více energie. Proto je důležité, aby dobře trávil a byl pravidelně krmen. Při zdárném průběhu dokrmování a pravidelném trávení postupně podle věku, hmotnosti papouška a zvětšujícího se objemu volete zvyšujeme dávku podávané kaše.

Od opeření křídel po úplné opeření celého těla

Jedná se o období, kdy papoušek pozře největší objem potravy a potřebuje nejvíce energie. V období úplného opeření dosahuje mládě své maximální hmotnosti. Mládě krmíme přibližně po 6 hodinách, tzn. 4× denně.

Kakadu růžový – věk 6 týdnů

Od druhé poloviny vývoje peří (od pokrytí křídel peřím) začneme předkládat pevnou stravu. Jedná se o piškoty a barevné ptačí granule. Nasycený papoušek se cítí spokojeně, je zvědavý a ochotně zkouší předkládanou potravu. Zpočátku bere potravu jen do zobáku a případně ji ukousne. Velmi brzy mu sladký piškot zachutná a mládě začne pevnou potravu drtit. Stejně tak se začne zajímat o granule. Je to velmi důležitý okamžik. Princip převádění na pevnou potravu spočívá v dostatečné nasycenosti papouška a tedy na jeho psychické pohodě. Špatně živený jedinec s pocitem hladu, například kvůli dlouhým pauzám mezi krmením, se chová vůči okolí apaticky, stresově a není ochoten se zajímat a učit nové věci. Jakmile během dalších dnů papoušek konzumuje předkládané piškoty a granule, přidáme mu do misky mrkev a v malém množství sladké jablko. Papouškův trávicí trakt si postupně uvyká na ovoce a nedojde k případnému průjmu ze sladkého ovoce. V průběhu dalších dní, kdy už papoušek bez problému drtí granule a rozkousává mrkev, nabídneme v předkládané stravě zrninou složku, tedy směs zrnin. Pro lepší loupání a zchutnění zrnin chovatelé často předkládanou směs zrnin namáčejí a nechají lehce klíčit. Ovšem pro ještě zcela „nerozběhnutý“ trávicí trakt mláděte to může být riziko, vedoucí k trávicím potížím. Je lépe s namáčením zrnin počkat na dobu, kdy mládě umí loupat suché zrniny a trávicí trakt je umí dobře rozkládat. Veškerou potravu nabízíme v malém množství a několikrát denně ji měníme, protože mláďata lezou do misek s krmením a znečišťují obsah trusem.

OPEŘENÝ JEDINEC

Plně opeřeného jedince krmíme směsí pro ruční odchov 3× denně (po 8 hodinách) až do doby, než je schopen vyskočit na bidlo. Plně opeřenému papouškovi začneme předkládat k piškotům, granulím, ovoci a směsi zrnin také malou misku s vodou.

Ara ararauna – věk 2 měsíce

PAPOUŠEK NA BIDLE

Jakmile se papoušek udrží na bidle, je vhodné přejít na krmení 2× denně. V této době se mladý papoušek částečně dokáže nasytit sám a přijímá už jen menší objem dokrmovací směsi.

Kakadu bílý – věk 2 měsíceLÉTAJÍCÍ PAPOUŠEK

Jakmile už papoušek dobře loupe zrní a ochotně přijímá ovoce, zeleninu i granule, dokrmovaní směs se stane jen chutným doplňkem při večerním krmení. Krmíme směsí pro ruční odchov 1× denně, a to večer. V této době je papoušek schopen se téměř nasytit sám. Brzy také začne dobře létat.

NIKDY ale nespěcháme s úplným odstavením od směsi pro ruční odchov. Mylná je domněnka, že když už mládě trochu loupe, tak už se umí dosytit. Nedostatečně nasycený papoušek je nervózní a nešťastný. Takové trauma se v něm zapíše a může mu to způsobovat potíže i v budoucím životě. Správně odstavený papoušek je klidný, zvídavý, hravý a učenlivý. Pokud je papoušek večer hladový a hltá dokrmovací kaši, pak je třeba jej ještě vždy večer krmit směsí pro ruční odchov, a to i několik dní nebo týdnů.

 

Úplný odstav je vhodný ve věku, když už papoušek umí létat, při podání krmiva si sedne na misku a vyloupe bez problému větší část podávaných zrníček. Při pohmatu volátka v něm musí být znatelné kousky zrnin a papoušek nežadoní hladem.

Je třeba zdůraznit, že každý papoušek se dokrmuje a osamostatňuje různě dlouhou dobu. Je to dané druhem papouška, ale i jedincem, jak je „šikovný“. Všeobecně platí, že se s odstavem nesmí spěchat a chovatel nesmí brát ohled na případně nedočkavé zákazníky. A už vůbec by neměl mít snahu co nejdříve mladého papouška prodat pro vidinu zisku, ulehčení si práce s odstavem a starostí. V takových případech „rychlého obchodu“ a pro nezkušenost a nezasvěcenost nových majitelů pak nevinný papoušek trpí, a leckdy dochází k jeho podvýživě, různým zdravotním komplikacím a úplně zbytečnému úhynu.

Žako velký – věk 3 měsíce

PODESTÝLKA

Mláďata v první třetině růstu (než otevřou oči, než jsou kroužkována) umístíme do plastových misek po jednom. Je to důležité kvůli sledování růstu a trusu mláděte. Pokud máme mláďata pohromadě, můžeme je snadno zaměnit a nepoznáme, jak které roste. Podestýlka by měla být obdobná hnízdu, mláděti to nesmí klouzat. Nejvíce se osvědčily běžné kuchyňské ubrousky (v roličkách), které dobře sají a nemají hladký povrch. Tyto ubrousky používáme co nejdéle − ideální je doba, kdy je mládě schopné stát na roštu nebo na bidle.

Pod opeřující se mláďata někteří chovatelé používají jako podestýlku kukuřičný granulát, dřevěné hobliny nebo štěpky, obdobné jaké se používají na podestýlku v budce. Nám se tato praxe při umělém odchovu moc neosvědčila, může dojít k pozření částic a následným trávicím potížím až úhynu.

Osobně používáme způsob jiný, byť pracnější. Pod větší papoušky v odchovných bednách prostíráme ručníky, utěrky, prostěradla a jiné látky, které manželka vyřadí z naší domácnosti. Důležitá je ale poznámka, že manželka všechny používané tkaniny obšije a zbaví případných knoflíků, roztřepených okrajů a nití. I zde hrozí určité nebezpečí zachycení drápku v látce.