Nároky žaka

12.02.2012 12:53
Chcete-li opravdu vyhovět životním nárokům papouška šedého, musíte být schopni odpovědět na následující otázky "ano"
 
 

1. Musíte-li být často několik hodin mimo dům, může být aspoň dočasně přítomen někdo jiný, kdo by se mu trochu věnoval?

2. Máte dost trpělivosti, abyste bez roztrpčení přestáli jeho mnohdy několikaměsíční zvykací dobu?

3. Nebude vám líto, když žako přilne k některému jinému členu rodiny vroucněji než k vám? (To se totiž může docela dobře stát, protože žako projevuje své sympatie podle nepředvídatelných kritérií.)

4. Dokážete se smířit s tím, že papoušek nadělá v místnosti - a možná dokonce ve více prostorách - nepořádek a že může poškodit tapety, nábytek nebo čalounění? (To lze omezit, nikoli však zcela vyloučit.)

5. Jste ochotni poskytnout papouškovi více životního prostoru než jenom klec?

6. Obstarali nebo zhotovili byste pro něj ptačí strom z přírodních větví?

7. Víte, kam s papouškem, když pojedete na dovolenou nebo budete muset do nemocnice?

8. Žijete-li s papouškem sami, máte ve svém okolí někoho, komu byste mohli svěřit klíče od bytu pro případ, že byste se nemohli vrátit domů?

9. Žakovi se bude dobře dařit jen tehdy, bude- li mít starostlivou péči a všestrannou stravu. Jste ochotni na něj vynakládat potřebný čas a peníze?

10. Mysleli jste na to, že papoušek bude podle okolností potřebovat ošetření zvěrolékařem a že bude potřebovat léky, což opět stojí čas a peníze?

11. Netrpí někdo z vaší rodiny alergií na ptačí peří nebo prach z peří?

12. Zdravý žako se může dožít 80 let! Za blaho této živé bytosti nesete plnou odpovědnost. Odloučení od vás, od navyklého prostředí by bylo pro papouška velice bolestivé a mohlo by se to negativně projevit na jeho chování. Jako domácí zvíře by byl pro nové majitele velkým zklamáním. Pak by ho mohl potkat smutný úděl zvířete, které je předáváno z jedné ruky do druhé. Jste proto připraveni postarat se o to - a uvažte takovou okolnost hned preventivně - aby se váš papoušek dostal v případě nevyhnutelného odloučení k laskavým lidem, kteří o něj budou pečovat a budou rovněž ochotni převzít za něj plnou odpovědnost?