Výchova a výcvik žaka

29.01.2012 15:33

Mít doma papouška není všechno, Nejkrásnější je přeci mít doma ochočeného, hodného, veselého, mazlícího se opeřeného kamaráda. Toho se dá dosáhnout jen, když si koupíme mladého ptáčka a věnujeme mu trochu svého času a lásky..

  • KOUPĚ JE ZÁKLAD- kupte si ručně dokrmené mláďátko- nezáleží na tom, jestli to bude kluk nebo holka :) Často se říká, že kluci se lépe naučí mluvit, holky jsou mazlivější. Ale nemusí to tak vůbec být..
  • PRVNÍ DNY JSOU NEJDŮLEŽITĚJŠÍ- ano, prvních pár dnů, kdy budete s žakem sdílet stejnou domácnost tvoří základ vašeho vztahu. Chovejte se k žakáčkovi co nejlépe, věnujte muj hoodně času, buďte prostě s ním, povídejte mu, hlaďte ho a dávejte mu mlsotky vždycky z vaší ruky
  • NEZALEKNĚTE SE "PUBERTY"- vážně! I žakové mají svůj věk vzdorovitosti.. Přichází to tak po třičtvrtě roce od vylétnutí. Žakové jsou v těch dnech (týdnech) vzpupnější, neposlušnější, kousavější a někdy prostě "zlí". U některých žaků se puberta projevuje silně, u některých to ani nepoznáte.. Zase záleží jen na jedinci.

 

Jak ho naučit mluvit??

Otázku si klade mnoho začínajících chovatelů.. Ale odpověď přeci není vůbec těžká.. Záleží jen a jen na nadání vašeho konkrétního papouška a na vaší vytrvalosti. Od nejútlejšího věku je dobré na papouška volat jménem a neustále mu něco povídat. Nejlépe opakovat stále stejná slovíčka. Papoušci se nejsnadněji naučí krátká slova s "r". Žakové se většinbou mluvit naučí snadno a docela "rychle.". Některý žako blábolí po prvním měsící, většina začne tak za 3-5 měsíců první slovo, ale hodně z nich taky začne třeba za rok!

zako_a_papousek_senegalsky_24129715_1_f.jpg

 

Jak ho naučit mluvit "inteligentně"?

Nestačí vám, že papoušek opakuje nějaká slova? Žakové jsou tak chytří, že dokáží rozpoznat naučená slova a říct je ve vhodnou chvíli, či naopak reagovat na vyřčený povel. Stačí když budete vždycky stejné slovo opakovat ve stejnou chvíli- při stejné činnnosti.. Např. když budete papouškovi nabízet piškot budete mu stále opakovat: "Piškotek..", když bude ráno vstávat, budete ho zdravit "Dobré ráno", když přijdete z práce řeknete "ahoj!" Nebo když ho budete volat, tak zavoláte jeho jméno+" pojď sem"... Časem pak bude chtít papoušek piškotek a tak si o něj sám řekne, nebo vás ráno pozdraví.. Papoušek sám se některá slova, výrazy i věty naučí a často je dovede vhodně použít! :)

 

A co různé zvuky?

Pískání, zvonění mobilu, štěkání, vrzání, otevírání flašky, cinkání, zívání, vrčení, kňourání i křik se naučí pappoušek snadno a většinou sám. Vždyť celý den doma musí poslouchat všemožné zvuky a tak ho to najednou začne bavit a za chvilku nepoznáte jestli vám zvoní mobil nebo žako.. :) Crrrrrrr!

 papagaj-sivy-zako-2.jpg

Jak naučit papouška chodit kakat na jedno místo?

Žakové se dokáží naučit chodit "na záchod". Musíte jim pro to vyhradit speciální místo, nejlépe stojánek-bidlo, pod kterým budou noviny, (ty se dají lehce vyměnit). Tento výcvik musí začít hned od prvního dne, co sai paouška přivezete. Kdykoliv se mu bude chtít na záchod (poznáte to podle typického "vrtění" ocasem) přeneste ho tam. Pak mu opakujte třeba slovo "kakat".. Ráno, když ho budete pouštět z klece ,tak ho tam hned posaďte a opakujte mu to slovo... Proč ráno? Po ránu se většina žaků vykaká.. Když se to "povede" tak ho pochvalte.. Když se vykaká někde jinde, tak ho napomeńte a přeneste ho rychle zase na "kakací bidélko". Časem se papoušek určitě naučí létat na něj sám..